Ambasadorov blog

Dobrodošli na moj blog

14.01.2009.

Situacija u Gazi

U BiH, kao i u Velikoj Britaniji, postoji velika zabrinutost zbog dešavanja u Gazi. O ovom pitanju razgovarao sam na brojnim sastancima sa bosanskim političarima i zvaničnicima i bio sam zatečen time kako je veliki broj ljudi kojima je užasna situacija u Gazi pobudila bolna sjećanja na patnje ove zemlje u periodu od 1992-95.
 
Od početka izrealskih vojnih aktivnosti u Gazi, britanski premijer i ministar spoljnih poslova javno su pozivali na hitni prekid vatre, na omogućavanje pristizanja hitne humanitarne pomoći u oblast Gaze i sprečavanje ilegalne dostave oružja u Gazu. Britanska vlada se unutar svih relevantnoh međunarodnih tijela, uključujući EU i UN, aktivno zalaže za pružanje veće podrške potrebne za ispunjenje ovih ciljeva. Rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a 1860, usvojena nedavno u Njujorku, je važan korak koji jasno poziva na hitan i dugotrajan prekid vatre koji bi potom vodio do potpunog povlačenja izraelskih snaga iz Gaze. Ova rezolucija osuđuje sve oblike terorizma.
 
Velika Britanija je također uključena u nastojanja da se poboljša očajna humanitarna situacija u Gazi. Od početka konflikta, Velika Britanija je odvojila dodatnih 10 miliona funti humanitarne pomoći.
 
Britanski ministar vanjskih poslova, David Miliband, konstantno ističe da istovremeno dok se međunarodna zajednica s pravom usredočava na trenutni sukob, od ključne važnosti je i rad na dugoročnom problemu koji je i doveo do sukoba. To podrazumijeva nastavak i jačanje međunarodnih nastojanja da se postigne trajno političko rješenje koje bi donijelo sigurnost i pravdu i Izraelcima i Palestincima. Vlada Britanije vidi rješenje u vidu dvije demokratske države, Izraela i Palestine, koje žive u miru jedna do druge sa bezbjednim i priznatim granicama. U trenutnim kritičnim uvjetima, neophodno je održati ovu sliku. David Miliband je u svom obraćanju Predstavničkom domu 12. januara jasno predstavio stavove Vlade Velike Britanije rekavši: „Mir doprinosi i Izraelcima i Palestincima; rat ubija i jedne i druge. Suđeno im je da žive jedni do drugih. To mogu učiniti živeći kao neprijatelji ili komšije. Naša predodređenost je da im pomognemo u postizanju ovog drugog.“

Ambasadorov blog
<< 01/2009 >>
nedponutosricetpetsub
010203
04050607080910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

MOJI LINKOVI

UK in BiH PHOTOS

MOJI FAVORITI
-

BROJAČ POSJETA
16187

Powered by Blogger.ba