Ambasadorov blog

Dobrodošli na moj blog

13.03.2009.

Chevening program

Tokom moje diplomatske karijere, jedna od aktivnosti u kojoj sam najviše uživao je rad na Chevening programu britanske vlade koji obezbjeđuje stipendije za mlade ljude iz cijelog svijeta koji žele da svoje postdiplomske studije završe u Velikoj Britaniji. Stipendije se finansiraju preko Britanskog savjeta iz fondova Ministarstva vanjskih poslova Velike Britanije. Cilj je da stipendije dobiju oni koji imaju najviše potencijala da daju pozitivan doprinos svojoj zemlji, ne samo u polju politike (iako su bivši Chevening stipendisti postali i premijeri), nego i u cijelom spektru djelatnosti.

U Bosni i Hercegovini, više od 80 mladih građana ove zemlje studiralo je u Velikoj Britaniji u sklopu Chevening programa. Ove sedmice ja sam bio domaćin prijema za bivše Chevening stipendiste i bio sam iznenađen dugim spiskom područja u kome su Chevening stipendisti sada aktivni - poslovno područje, zatim vladin sektor, akademski rad, mediji, te civilno društvo. Otkrio sam također da su neki od prisutnih bivših stipendista osobe koje sam već sreo tokom svakodnevnog rada sa donosiocima odluka u Bosni i Hercegovini. Još jednom sam se uvjerio da program u Bosni i Hercegovini ostvaruje svoje ciljeve i da ima stvarni i pozitivni uticaj na budući razvoj ove zemlje. Svi koji su zainteresovani za prijavljivanje za stipendiju trebaju znati da proces prijavljivanja obično počinje u januaru, a mi ćemo to i objaviti u svim medijima u BiH (kao i na web-stranici ambasade).

U Bosni i Hercegovini, bivši Chevening stipendisti su se udružili u jako i aktivno Alumni udruženje. U mnogim zemljama, takva udruženja su uglavnom tijela za društvene funkcije ili održavanje kontakata, dok je u Bosni i Hercegovini, na moju radost, udruženje Chevening Alumni, otišlo i korak dalje, te postalo značajna i uticajna organizacija koja aktivno i efikasno radi na, prije svega, pronalaženju boljih procedura za priznavanje međunarodnih diploma u BiH.

Ovo je važan posao koji Britanska ambasada u Sarajevu potpuno podržava. Mislim da je zaista tragično kada čujem o slučajevima visoko obrazovanih studenata iz BiH sa impresivnim kvalifikacijama sa priznatih i poznatih stranih univerziteta koji po dolasku u BiH otkriju kako moraju polagati dodatne ispite ili u cijelosti prevoditi svoje teze kako bi njihove diplome bile priznate. Malo je reči da to nije fer, nego je ujedno i štetno za BiH jer odbija mlade ljude sa kvalifikacijama stečenim u inostranstvu od rada u javnom sektoru ili na državnim univerzitetima.

Chevening Alumni udruženje u BiH već usko sarađuje sa novo uspostavljenim Centrom za informisanje i priznavanje dokumenata u oblasti visokog obrazovanja čiji mandat uključuje davanje preporuka za priznavanje diploma stečenih van granica Bosne i Hercegovine. Nadam se da će se postići brzi napredak ka uspostavljanju boljih sistema priznavanja međunarodnih kvalifikacija, jer je sam po sebi važan, ali će ujedno i pomoći da Bosna i Hercegovina primjeni šire evropske standarde i dostigne osnovne ciljeve Evropske Unije u uklanjanju prepreka za jedinstveno tržište kako rada, tako i visokog obrazovanja.

Ambasadorov blog
<< 03/2009 >>
nedponutosricetpetsub
01020304050607
08091011121314
15161718192021
22232425262728
293031

MOJI LINKOVI

UK in BiH PHOTOS

MOJI FAVORITI
-

BROJAČ POSJETA
16322

Powered by Blogger.ba