Ambasadorov blog

Dobrodošli na moj blog

12.05.2009.

Posjeta Goraždu

16. aprila posjetio sam Goražde kako bi učestvovao u javnoj debati o evropskim integracijama koju je organizovao Ured EUSR-a u BiH. Sa zadovoljstvom sam otišao u svoju prvu posjetu Goraždu – gradu koji je mnogo toga podnio tokom konflikta, ali koji je izgledao prekrasno tog toplog proljetnog dana. Za vrijeme kratkih stanki u zvaničnom programu našao sam vremena da napolju popijem kafu i da se divim prelijepoj lokaciji Goražda te pogledu na bistru plavu vodu rijeke Drine.

Debata je bila na temu upravljanja otpadom, što samo po sebi možda ne zvuči interesantno, ali dok sam istraživao ovu temu, spoznao sam koliki je zapravo ovo izazov za zemlje širom Evrope. Kako je evropsko društvo postajalo bogatije, količine otpada su se uvećavale. Ovaj trend treba preokrenuti, a vezu između ekonomskog rasta i povećanja količine otpada treba prekinuti. Zemlje EU se sve više bave pitanjima stvaranja i promovisanja novih, ekološki prihvatljivih metoda upravljanja otpadom baziranim na principima poput smanjenja proizvodnje otpada, recikliaže i ponovnog korištenja prerađenog materijala, te unapređenje metoda konačnog odlaganja otpada. U Goraždu sam posjetio i fabriku ”A&S” koja obavlja pionirski posao i od reciklaže plastičnih boca stvara održivu komercijalnu aktivnost.

Debata o odlaganju otpada privukla je dosta zainteresovanih i izazvala diskusiju među predstavnicima nevladinih organizacija, vladinih zvaničnika, medija i javnosti. Po mom mišljenju, ove debate nose dvije važne poruke. Prvu, o prirodi EU. Veoma često beneficije koje se stiču članstvom u EU predstavljene su velikim apstraktnim terminima – sigurnost i prosperitet. I naravno da su oni od ogromnog značaja, ali je važno shvatiti da članstvo u EU ima i praktičan uticaj na naš svakodnevni život u oblastima kao što su odlaganje otpada, zdravstvo i zdravstvena zaštita, te standardi očuvanja okoliša. Nadam se da će ova debata, fokusirana na tako konkretno i praktično pitanje, povećati nivo svijest građana o ovom pitanju.

Druga važna poruka debate je da će buduće članstvo u EU imati uticaj na sve ljude u BiH i da zato svi građani BiH trebaju biti uključeni u ovaj proces. Članstvo u EU ne treba biti samo posao onih na najvišim vrhovima vlasti. Političari, mediji, NVO i javnost – svi se trebaju uključiti u opću debatu, isto kao što su, u manjem obimu, svi oni u Goraždu bili uključeni u debatu o upravljanju otpadom.

U posjeti fabrici za reciklazu plasticnih boca U obilasku Gorazda Debata o upravljanju otpadom
Ambasadorov blog
<< 05/2009 >>
nedponutosricetpetsub
0102
03040506070809
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

MOJI LINKOVI

UK in BiH PHOTOS

MOJI FAVORITI
-

BROJAČ POSJETA
16187

Powered by Blogger.ba