Ambasadorov blog

Dobrodošli na moj blog

29.05.2009.

Mali Britanski ambasadori na jedan dan

Ova avantura je počela od autobuske stanice. Inajda je malo kasnila, pa smo Harun, Selma i ja čekali. U autobusu, prema putu za Sarajevo, smo pričali, smijali se i pjevali. Ispred autobuske stanice nas je dočekao veliki džip i Audi crni, auto u kojem se vozi Britanski ambasador. Imali smo čak i svoje vozače, bila sam baš kao pravi ambasador.

Došli smo u Britansku ambasadu i tu nas je Ambasador toplo pozdravio. Ušli smo u njegovu kancelariju i razgovarali. Ambasador se čini veoma drag i dobar čovjek. Do 11h obišli smo obe zgrade ambasade kako bismo znali koje odjele ima i šta tu ljudi tu rade. Upoznali smo komercijalni odjel, odjel za vize, projekte i još mnogo toga. Tu sam se, takođe, osjećala veoma važnom, jer su me svi pretstavljali kao ambasadoricu i šeficu, bilo je nezaboravno.

U 11h imali smo sastanak sa Selmom Cikotićem, ministrom odbrane BiH. Bilo nam je mnogo ugodno. Ministar odbrane je veoma ljubazan i nasmijan. Pričao nam je i o svom privatnom životu. Saznali smo da Britanski ataše ima 20 različitih uniformi, dok naš ministar je nekad imao 7.

Svi smo se prijatno iznenadili kada smo čuli kako Britanski ambasador razumije i govori naš jezik. Naša konverzacija je bila i na engleskom i na bosanskom jeziku. Nakon izlaska sa sastanka naše iznenađenje je još više poraslo. Tu su nas čekali novinari, razni mediji kako bi uzeli naše izjave. Svi novinari su slikali na sve strane, i pred svima njima Šejla Švraka kao ambasadorica morala je odgovarati na pitanja. To je bilo nevjerovatno.

Poslije toga smo otišli na predavanje o Nacionalnom vojnom muzeju u Velikoj Britaniji.

Onda smo otišli svi zajedno u Ambasadorovu rezidenciju na ručak. Pokazao nam je svoj veliki vrt, koji je prekrasan. Žao nam je što je bilo ružno vrijeme i nismo mogli ručati u vrtu. Na ručku nam je bilo super, tu smo se baš družili sa Ambasadorom i pričali o svemu. On ima malu kćerku Rebeku, ali je nismo upoznali, jer je bila u školi.

Ambasador je zaista dobar domaćin i lijepo nas je ugostio. Pošto smo se tu malo više zadržali, morali smo velikom brzinom otići na aerodrom da vidimo šta sve neko mora proći kada želi otići iz BiH avionom. I to nije bilo samo to, upoznali smo Baby, to je jedan presladak pas. Baby nije običan pas, on vojsci služi u pronalasku eksploziva ili droge. Malo smo se s njim igrali, a potom smo za kraj i oproštaj otišli u Plavu prizmu na sok.

To je bio jedan nevjerovatan dan, koji će meni i mojim prijateljima sigurno ostati u sjećanju. Baš je bilo super biti 1 dan AMBASADOR.

Osnovna škola „Edhem Mulabdić“, Zenica
Učenici V razreda:
- Šejla Švraka
- Selma Mašić
- Harun Salkica
- Inajda Karić

Slike su dostupne na www.flickr.com/photos/ukinbih

Ambasadorov blog
<< 05/2009 >>
nedponutosricetpetsub
0102
03040506070809
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

MOJI LINKOVI

UK in BiH PHOTOS

MOJI FAVORITI
-

BROJAČ POSJETA
16322

Powered by Blogger.ba