Ambasadorov blog

Dobrodošli na moj blog

05.11.2009.

Uticaj klimatskih promjena

Koncept klimatskih promjena je teško shvatiti. Ovaj problem može nam izgledati dalek, kao nešto što utiče na daleke ledene vrhove i misteriozna kretanja plime i oseke. Uticaj klimatskih promjena je dalekosežan i nije ga jednostavno objasniti u uobičajenim vremenskim rasponima kojima se najčešće služimo - godinama ili dekadama. Ponekad se čak i našalimo pa kažemo da bi bilo bolje da imamo toplija ljeta.


Prošle sedmice Britanska vlada načinala je pokušaj da približi problem klimatskih promjena. Britanska vlada zadužila je stručnjake da izrade kartu svijeta koja bi jasnije prikazivala sliku svega onog što rizikujemo zbog klimatskih promjena. Ovu kartu možete vidjeti na web stranici ambasade, http://ukinbih.fco.gov.uk/en/working-with-bosnia/global-priorities/act-on-copenhagen-launch. Karta prikazuje posljedice koje mogu nastati usljed prosječnog povećanja globalne temperature za 4ºC. Posljedice su veoma snažne, uključujući i one po Evropu gdje će doći do velikih suša i nestašice vode,  ozbiljnih poljoprivrednih problema i većeg broja šumskih požara.


Zbog svega toga Evropska unija je postavila sebi za cilj da pokuša ograničiti koncentracije izduvnih gasova iz staklenika na nivo koji bi prosječnu globalnu temperaturu držao ispod 2ºC. Većina studija sugeriše da bi se zadržavanjem povećanja temperature ispod ovog nivoa izbjegle najgore posljedice klimatskih promjena.


Britanska vlada pokušava osigurati veliku diplomatsku podršku potrebi za sadržajnim sporazumom o klimatskih promjenama koji bi trebalo donijeti na predstojećoj konferenciji Ujedinjenih nacija o klimatskim promjenama, a koja će se održati u decembru u Kopenhagenu. Ja sam se sreo sa ministrom vanjske trgovine, Mladenom Zirojevićem, kako bih razgovarao o ovom problemu i predao mu uokviren primjerak karte koju je izradila Britanska vlada. Razgovarali smo o značajnim potencijalima za razvoj obnovljivih izvora energije koji postoje u Bosni i Herzegovini, poput hidroelektrične energije koja je već dobro razvijen sektor u BiH.

Ambasadorov blog
<< 11/2009 >>
nedponutosricetpetsub
01020304050607
08091011121314
15161718192021
22232425262728
2930

MOJI LINKOVI

UK in BiH PHOTOS

MOJI FAVORITI
-

BROJAČ POSJETA
16187

Powered by Blogger.ba